2023-06-26 10:36Pressmeddelande

En vandring i Världsarvets hjärta med repslagerivisning

Flygfoto över Stumholmen med Marinmuseum, Ubåtshall samt Slup-och barkass skjulet. Flygfoto över Stumholmen med Marinmuseum, Ubåtshall samt Slup-och barkass skjulet.

I sommar kan man höja sin kunskapsnivå om Karlskrona och världsarvet, genom att gå med på en fullspäckad guidad tur på Stumholmen. 

Då det Gamla Örlogsvarvet som ligger på militärt område och inte kan besökas i år, på grund av det rådande världsläget, så började vi fundera på hur vi skulle kunna visa upp delar av den verksamhet 

som Varvshistoriska föreningen i Karlskrona har byggt upp, bland annat Repslagarbanan, säger Malin Hagberg-Andersson, turismsamordnare.

Ön Stumholmen bjuder på spännande militära byggnader från 1700-tal fram till 1900-talets mitt, innovativ stadsbebyggelse, sköna rekreationsområden och så Marinmuseum så klart, Blekinges största besöksmål.

I Slup- och Barkasskjulet, som idag är en del av Marinmuseum, bjuds det i år på en nyhet, säger repslagaren och världsarvsguiden, Britt-Marie Samuelsson. Här kommer besökare att få slå ett rep tillsammans med mig eller en guide som lärts upp av mig. Detta görs på samma vis som man under århundraden har gjort på Repslagarbanan i Karlskrona. Ett kulturarv som vi gör allt vad vi kan för att föra vidare till kommande generationer i fråga om kunskap och hantverk.

Stumholmen är en del av Världsarvsstaden Karlskrona som i år firar 25 årsjubileum och på denna vandring får du uppleva vår marina historia på riktigt nära håll.

Visningar sker:
26/6-27/8
Dagligen 10:00-12:00

Start vid ankaret utanför Marinmuseet.
I priset ingår även entré till Marinmuseum

Pris:
Vuxen - 250kr
Ungdom 12-18 år - 60kr
Barn 0-11 år - 20kr

Biljetter säljs på Karlskrona turistcenter samt online via Nortic.se.

Läs mer här: https://www.visitkarlskrona.se/sv/guidad-tur-en-vandring-i-varldsarvets-hjarta-inkl-repslagerivisning

Presskontakt: Malin Hagberg-Andersson, epost: Malin.Hagberg-Andersson@karlskrona.se

Den guidade visningen är ett samarbete mellan Karlskrona kommun och VHFK (Varvshistoriska föreningen i Karlskrona). Varvshistoriska föreningen i Karlskrona har bland annat byggt upp verksamheten med repslageri inne på repslagarbanan, under flera års tid.Om Visit Karlskrona

Karlskrona kommuns besöksnäringsenhet är Karlskronas DMO (Destination Marketing Organisation) som bedriver nationell och internationell destinationsmarknadsföring via det turistiska varumärket Visit Karlskrona. Enheten tillhandahåller ett antal kanaler där Karlskronas besöksnäring når ut till miljontals potentiella besökare, i alla delar av resecykeln genom olika insatser året runt. På www.visitkarlskrona.se finns information om boende, evenemang, besöksmål och aktiviteter. Följ gärna Visitkarlskrona via facebook.com/visitkarlskrona, instagram.com/explore/tags/visitkarlskrona/, och använd vår hashtag #visitkarlskrona.


Kontaktpersoner

Besöksnäringschef, Karlskrona kommun
Pär Israelsson