2013-04-18 17:20Pressmeddelande

Världsarvsstaden Karlskrona har fått en egen fest - en skärgårdsfest

null

Den 1-3 augusti arrangeras Karlskrona Skärgårdsfest för första gången. En fest där världsarvets unika historia möter den moderna stadens puls och folkliv. Karlskrona Skärgårdsfest satsar på att sätta ett rejält kryss på sydöstra Sveriges festivalkarta redan första året. På längre sikt är visionen att bli en fest som både nationella och internationella besökare återkommer till.

Karlskrona Skärgårdsfest from Karlskrona Skärgårdsfest on Vimeo.


Ett format att växa i
Karlskrona Skärgårdsfest satsar på att sätta ett rejält kryss på sydöstra Sveriges festivalkarta redan första året, säger projektledare Robin Åkerman. Men vårt huvudfokus är till en början att attrahera och inspirera Karlskronabor och Blekingevänner. Nysatsningen behöver förankras lokalt. Vi vill skapa kunskap och stolthet innan målgruppen utvidgas. Men långsiktigt finns ett format att växa i där Karlskronas skärgård och stadens uppbyggnad och utveckling ger fantastiska möjligheter. På längre sikt är visionen att Karlskrona Skärgårdsfest är en fest som både nationella och internationella besökare återkommer till.

Gemensamma satsningar
Genom gemensamma satsningar från Karlskrona Kommun, näringsliv och föreningar har Karlskrona skärgårdsfest fått rejäl medvind redan från start. Utveckling i Karlskrona AB satsar 2013 tre miljoner kronor på evenemanget och målet är att skapa en hållbar samfinansiering med näringslivet som på lång sikt ska ge kraft att växa till en stark marknadsposition i Sverige och runt om Östersjön.
Engagemanget och intresset är stort och redan nu är det nästan 200 personer som jobbar med festen genom olika organisationer. Målet är att visa upp Karlskrona från stadens allra bästa sidor och då är det en självklarhet att de lokala aktörerna från början utgör Skärgårdsfestens rötter.

Unik paketering ger kraft
Karlskrona Skärgårdsfest är till största del gratis.Skärgårdsturer med Skärgårdstrafiken till bland annat Repslagarbanan och Kungsholms Fort, unika världsarvsupplevelser, guidade turer, vikingabyn på Valshall, Barnens Piratland, Musik och miljöfestivalen Live Green, sportprogram, konstutställningar, segling, eldshower och invigningskalaset på Stortorget är några av de programpunkter som har helt fri entré.
För att få tillgång till scenområdet på Stortorget under fredag och lördag kväll, och samtidigt få mängder av erbjudanden samt halva priset på en rad intressanta upplevelser finns ett Karlskronapass att köpa. Passet kommer att ha ett subventionerat pris för vuxna, rabatter för barn och ungdomar samt fri entré för de minsta.

Karlskrona Skärgårdsfest innehåller redan nu 3-400 programpunkter
Flera av dessa är världsunika och på Stortorgsscenen samt under Miljöfestivalen Live Green kommer flera av Sveriges mest uppskattade artister att bjuda på fantastisk livemusik. Detaljerat program kommer att släppas löpande under våren. Torsdagen 2 maj släpps första pusselbiten och samma dag 09.00 finns Karlskronapasset att köpa via internet eller fysiska återförsäljare.

Aktiviteter i urval
Skärgårdsutflykter, Tivoli, Guidade Turer, Barnens Piratland, Ungdomsfestival, Smakupplevelser, Världsarvsturer, Öluffa på skärgårdsöarna Sturkö, Tjurkö, Senoren och Aspö, Krogrunda, Kroppkakekalas, Utomhusbio, Konserter på Stortorget, Konstutställningar, Boat Lounge, Shoppingstråk, Beach- och vattensporter, Gatumusikanter, Barnteater, Eldshower, Öppna Museum, Befästningar, Örlogsvarv, Miljöfestivalen Live Green, Öppet Fort, Vikingaby, Paddling, Segling, Båtplatser, Sommarbandy och Marknader.

Leijon Event projektleder Karlskrona Skärgårdsfest på uppdrag av Utveckling i Karlskrona AB. Bolaget (Utveckling i Karlskrona AB) jobbar med utveckling av näringsliv/besöksnäring i många kanaler genom varumärkena "Visit Karlskrona" och "TelecomCity". Bolaget driftar Karlskrona Turistbyrå och är arrangör/medarrangör av olika evenemang i Världsarvsstaden Karlskrona.

På vår hemsida www.visitkarlskrona.se hittar du information och kan boka resa, boende, evenemang, besöksmål och aktiviteter. Du kan även följa oss på facebook.com/visitkarlskrona eller ladda ner din egen Karlskronaguide i mobilen via Appstore och Android Market. Sök "Karlskrona".


Om Visit Karlskrona

Visit Karlskrona är Karlskronas DMO (Destination Marketing Organisation) och turistiska varumärke. Vi ansvarar för Karlskronas destinationsmarknadsföring och tillhandahåller ett antal kanaler där vi och andra når ut med inspiration och information om Karlskrona till miljontals potentiella besökare året om. ​ Vi brinner för ett gott värdskap och har som ambition att erbjuda högklassig besöksservice när och var besökaren önskar. I dagsläget sker detta genom vår fysiska Turistbyrå, InfoPoints, guider, sommarvärdar, stadsvärdar och ferieungdomar - och i nära samarbete med vår näring och våra invånare. ​Visit Karlskrona är även arrangör/medarrangör av olika evenemang, bland annat den anrika "Lövmarknaden" torsdagen innan midsommar och "Karlskrona Skärgårdsfest" som går av stapeln första veckan i augusti varje år. ​ Turism är en stark tillväxtmotor och genererar intäkter och arbetstillfällen, som inte kan flyttas ut från kommunen. Besöksnäringsenheten arbetar med destinationsutveckling av Karlskrona, så vi kan säkerställa en hållbar besöksupplevelse för kommande generationer - både turister och invånare På vår hemsida www.visitkarlskrona.se hittar du information om boende, evenemang, besöksmål och aktiviteter. Följ oss på facebook.com/visitkarlskrona, twitter.com/visitkarlskrona eller instagram, https://www.instagram.com/explore/tags/visitkarlskrona/ och använd gärna någon/några av våra hashtags #visitkarlskrona, #feelthelugn, #keepcalmandvisitkarlskrona.